Aaltjes eten van de bollen en het pootgoed, waardoor ze rechtstreeks schade aanrichten aan de opbrengst’’, vertelt Gerard Korthals, nematoloog, oftewel aaltjesdeskundige, aan Wageningen University & Research (WUR). ,,Maar het grootste probleem is dat ze de kwaliteit enorm aan kunnen tasten. Ze kruipen in de wortels en gaan daar soms zo massaal van eten dat de wortels in het ergste geval afsterven.’’
Een zodanig aangetaste bloembol geeft niet of nauwelijks bloemen meer en vaak gaat de hele bol dood. Korthals: ,,Bovendien zetten de aaltjes door de wortels aan te vreten de poorten wijd open voor schadelijke schimmels en bacteriën.’’
Ruim twintig jaar geleden was Korthals ook al betrokken bij het eerdere chitine-onderzoek. De onderzoekers waren er achter gekomen dat in verschillende schadelijke schimmels en in aaltjeseieren chitine zit, een stofje waar goede bacterieën en schimmels dol op zijn. Door met garnalenresten chitine aan de grond toe te voegen, trek je die goede bacterieën en schimmels aan. Zodra ze de chitine uit de garnalenresten op hebben, gaan ze zich te goed doen aan de schadelijke schimmels en de aaltjeseieren.
Zowel in het laboratorium als in het veld bleek destijds dat dit goed werkte.